Het Nutshuis is een eeuw oud

Op vrijdag 17 december 2021 was het precies 100 jaar geleden dat het hoofdkantoor van de Nutsspaarbank – het huidige Nutshuis - de deuren opende. 

Riviervismarkt, Den Haag 1925. Haags Gemeentearchief – fotograaf C.J. de Gilde

Foto: Riviervismarkt, Den Haag 1925. Haags Gemeentearchief – fotograaf C.J. de Gilde

Het hoofdkantoor van de Nutsspaarbank was in 1921 een supermodern gebouw, gemaakt van gewapend beton en met een centraal huistelefoon-, stofzuiger- en klokkensysteem. Maar, passend bij de aard van de Nutsspaarbank, was het ook een sober gebouw; een lift werd door de zuinige bankiers destijds gezien als overbodige luxe. In de huidige Bankhal bevonden zich de loketten. Het hart van het gebouw werd gevormd door een kluis met drie verdiepingen. Dubbel glas moest het lawaai van de telmachines dempen.

Het gebouw in Hollandse Renaissancestijl aan de Riviervismarkt bleef tot 1992 in gebruik als hoofdkantoor van de Nutsspaarbank. Na de fusie met de VSB Bank in dat jaar kwam het pand in handen van het huidige Fonds 1818. Een grondige renovatie later opende het gebouw in 2004 de deuren als Het Nutshuis. Sinds oktober 2021 is het kantoor van Fonds 1818 in Het Nutshuis gevestigd.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Het Nutshuis, de Nutsspaarbank en Fonds 1818? Kijk dan eens op de website die we maakten voor het jubileum in 2018.

Boek Goed Geld

De rijke historie wordt ook beschreven in het boek Goed Geld van historici Wim Willems en Henk Looijesteijn. Aan de echte geïnteresseerden geven we het boek graag cadeau, uiteraard zolang de voorraad strekt. Wil je Goed Geld ontvangen? Stuur dan een e-mail naar receptie@nutshuis.nl o.v.v. ‘Boek Goed Geld’.